Tuesday, 3 November 2020

Resepi Mushroom soup sedap pekat meletopp !

 Hai gais Assalamualaikum , 

bertemu kita dalam, 

fizan Jaiman kongsi resepi

huishh lama senyap tetibe ngapdate resepi, dah kenapaaa kan ? jawab nya sebab Selangor tengah pkpb lerrr, duduk rumah menepu ulang alik dapur aje ler yoppp . 


hahaha ! so resepi harini 

Mushroom soup by fizan jaiman


haaaa ! fyi, aku pernah meniaga kejap sebelum hadir nya covid-19, tapi kecil kecilan je . aku banyak buat untuk student kolej. event kolej antara student lah . max 100pax je aku ambik tu pun menu sesimple. buat sorang wehh larat pulak aku nak ambik bebanyak . 


ha pastu, biasanya kalau menu buffet diorang mesti oder add on mushroom soup ni , aku ada regular cust dari kolej mara, yang mana setiap kali diorg buat event mesti akan book dari aku, sebab .. sedap dan urusan senang katanya . Alhamdulillah . so diorg ni promote dari mulut ke mulut tu yang jadi regular customer tu . 


ha dah lah panjang pulak mukadimah nya . 

so ni resepi nya ya . 

tapi aku jujur lah, aku ni memang jenis masak main campak . ikut selera, tambah tambah sendiri apa kurang . ni aku bagi resepi basic . kalau ada yg kurang korang tambah lah ya . 


2 sdu besar butter 

1 biji bawang holland (bawang biasa pon boleh)

10 biji cendawan shitake (basuh dan rebus dulu)

1 cawan whiping cream (cooking cream, susu cair atau fresh milk pun boleh) 

1 tsp serbuk blackpaper 

1 tsp garam 

2 sdb gemi glace (optional)


cara nya ; 

cairkan butter dalam kuali, tumis bawang, masukkan serbuk blackpaper,

emm pastuu ape lagi tadi ? 

haa masukkan terus cendawan tu, pastuu masuk kan air sikit dulu .. bagi didih, biar sejuk kejap pastu blend . dah sudah blend masuk balik dalam kuali, tambah whipping cream , dn demi glace , kacau kacau , rasa , tambah garam cikit . ejas kepekatan nya .. andd itsss donde donde la la !


pastu kau bakar roti garlic, buat cicah .. wuuuu asyikk ! 


oklah bye ! aku nak sambung masak inti karipap   anak aku ni oder karipap pulak . 

layan kan aje lahh .. 


kbhoi ! 


No comments:

Post a Comment