Hai gais Assalamualaikum ,
bertemu kita dalam,
fizan Jaiman kongsi resepi
huishh lama senyap tetibe ngapdate resepi, dah kenapaaa kan ? jawab nya sebab Selangor tengah pkpb lerrr, duduk rumah menepu ulang alik dapur aje ler yoppp .
hahaha ! so resepi harini
Mushroom soup by fizan jaiman .
haaaa ! fyi, aku pernah meniaga kejap sebelum hadir nya covid-19, tapi kecil kecilan je . aku banyak buat untuk student kolej. event kolej antara student lah . max 100pax je aku ambik tu pun menu sesimple. buat sorang wehh larat pulak aku nak ambik bebanyak .
ha pastu, biasanya kalau menu buffet diorang mesti oder add on mushroom soup ni , aku ada regular cust dari kolej mara, yang mana setiap kali diorg buat event mesti akan book dari aku, sebab .. sedap dan urusan senang katanya . Alhamdulillah . so diorg ni promote dari mulut ke mulut tu yang jadi regular customer tu .
ha dah lah panjang pulak mukadimah nya .
so ni resepi nya ya .
tapi aku jujur lah, aku ni memang jenis masak main campak . ikut selera, tambah tambah sendiri apa kurang . ni aku bagi resepi basic . kalau ada yg kurang korang tambah lah ya .
2 sdu besar butter
1 biji bawang holland (bawang biasa pon boleh)
10 biji cendawan shitake (basuh dan rebus dulu)
1 cawan whiping cream (cooking cream, susu cair atau fresh milk pun boleh)
1 tsp serbuk blackpaper
1 tsp garam
2 sdb gemi glace (optional)
cara nya ;
cairkan butter dalam kuali, tumis bawang, masukkan serbuk blackpaper,
emm pastuu ape lagi tadi ?
haa masukkan terus cendawan tu, pastuu masuk kan air sikit dulu .. bagi didih, biar sejuk kejap pastu blend . dah sudah blend masuk balik dalam kuali, tambah whipping cream , dn demi glace , kacau kacau , rasa , tambah garam cikit . ejas kepekatan nya .. andd itsss donde donde la la !
pastu kau bakar roti garlic, buat cicah .. wuuuu asyikk !
oklah bye ! aku nak sambung masak inti karipap anak aku ni oder karipap pulak .
layan kan aje lahh ..
kbhoi !
No comments:
Post a Comment