Hai Assalamualaikum , salam pkpb semorang . kecuali Perlis, Terengganu dan Pahang 🤣
okey, entry ni nak share resepi yg dah jadi no 1 dalam favorite food aku . huhuhuhu seminggu ngadap lauk ni je pun aku tak kisah wehh ..
huwarghhh ! tengok je pun terliuh weiii 😅 hahahhaha terasa rasa kat tekak lemak masam sikit, pedas sikit . haishhh
aku, kalau hirup kuah dia ni, feel dia tu macam nak nangis sedap sangat 😭😭
maaflah terpuji diri sendiri . hahahaha tak kita puji diri kte sape lagi nk puji . kan ?
tapi serious lah, laki aku pun kalau aku masak lauk ni , bertambah tambah nasi dia . and aku serious jarang makan menu masak lemak cili api ni kalau kat kedai .
tak tahulah tak terasa nak try, tapi ada satu kedai kat Sungai Buloh yg bikin bertambah aku jatuh cinta dengan masak lomak cili api . tapi yg tu versi minang, maksudnya ada bawang semua lah . aku try dulu, tunjang masak lomak cili api . sedapp bhaii wa cakap samaluuu .. cenggini 👍 aku try first time masatu kat rumah atok sedara laki aku ... esoknya terus cari kedai tu.
ni ada kedai baru, baru ke ? tak tak aku je baru tahu.. org kata sedap .
MASAK LEMAK CILI PADI HJ MASTHAR REVIEW BY AISYAH HABSHEE
habis pkpb kang aku pi cari , nanti akuvshare sedap ke idokk...
btw ! sedap ni subjektif, yg aku kata sedap ni menurut tekak aku , cara masak menu ni pun banyak, yg ini cara aku . dulu aku dduk dgan org nogori dia lah yg ajar ni ..
ok jom , tengok resepi dia
Bahan bahan yg sooo simple , ni portion 3 org makan je aku buat ni
Air
4ketul ayam
2biji kentang
5 batang cili padi (ikut selera , kalau suka pedas tambah, kalau tak suka kurangkan)
sebatang serai
kunyit
santan (aku selalu guna kara)
asam keping
perasa
caranya begitu mudah ,
mula mula , masukkan air dua cawan , cili padi tumbuk bersama kunyit , jaga jaga waktu campuran ini mendidih hidung anda akan terasa perit . jangan lupa bubuh serai yg diketuk sekali 🤣 biar sampai didih tauuu . lepastu masukkan ayam . dan kentang, biar ayam dengan kentang kecut jap, tambah air ikut seberapa lo mauk .. lepastu tambah asam keping, perasa . lasttt sekali slowkan api . masukkan santan . kacau kacau dgn penuh kasih sayang . kalau warna tak berapa cantik tambah aje serbuk kunyit . aku selalu kalau guna kunyit hidup mesti akan tambah jugak hujung hujung kunyit serbuk . pastu rasa.
DONE !
selamat mencuba gais ! kalau sedap Alhamdulillah . Kalau tak sedap ampunnn !
kbhoi !
No comments:
Post a Comment