Monday, 16 November 2020

RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI API KETAGIH

 Hai Assalamualaikum , salam pkpb semorang . kecuali Perlis, Terengganu dan Pahang 🤣

okey, entry ni nak share resepi yg dah jadi no 1 dalam favorite food aku . huhuhuhu seminggu ngadap lauk ni je pun aku tak kisah wehh .. 


huwarghhh ! tengok je pun terliuh weiii 😅 hahahhaha terasa rasa kat tekak lemak masam sikit, pedas sikit . haishhh

aku, kalau hirup kuah dia ni, feel dia tu macam nak nangis  sedap sangat 😭😭 

maaflah terpuji diri sendiri . hahahaha tak kita puji diri kte sape lagi nk puji . kan ? 

tapi serious lah, laki aku pun kalau aku masak lauk ni , bertambah tambah nasi dia . and aku serious jarang makan menu masak lemak cili api ni kalau kat kedai . 

tak tahulah tak terasa nak try, tapi ada satu kedai kat Sungai Buloh yg bikin bertambah aku jatuh cinta dengan masak lomak cili api . tapi yg tu versi minang, maksudnya ada bawang semua lah . aku try dulu, tunjang masak lomak cili api . sedapp bhaii wa cakap samaluuu .. cenggini 👍 aku try first time masatu kat rumah atok sedara laki aku ... esoknya terus cari kedai tu. 

ni ada kedai baru, baru ke ? tak tak aku je baru tahu.. org kata sedap .

  MASAK LEMAK CILI PADI HJ MASTHAR REVIEW BY AISYAH HABSHEE

 habis pkpb kang aku pi cari , nanti akuvshare sedap ke idokk...

btw ! sedap ni subjektif, yg aku kata sedap ni menurut tekak aku , cara masak menu ni pun banyak, yg ini cara aku . dulu aku dduk dgan org nogori   dia lah yg ajar ni .. 

ok jom , tengok resepi dia 

Bahan bahan yg sooo simple , ni portion 3 org makan je aku buat ni 

Air

4ketul ayam 

2biji kentang

5 batang cili padi (ikut selera , kalau suka pedas tambah, kalau tak suka kurangkan)

sebatang serai 

kunyit 

santan (aku selalu guna kara) 

asam keping 

perasa 

caranya begitu mudah , 

mula mula , masukkan air dua cawan , cili padi tumbuk bersama kunyit , jaga jaga waktu campuran ini mendidih hidung anda akan terasa perit . jangan lupa bubuh serai yg diketuk sekali 🤣 biar sampai didih tauuu . lepastu masukkan ayam . dan kentang, biar ayam dengan kentang kecut jap, tambah air ikut seberapa lo mauk .. lepastu tambah asam keping, perasa . lasttt sekali slowkan api . masukkan santan . kacau kacau dgn penuh kasih sayang . kalau warna tak berapa cantik tambah aje serbuk kunyit . aku selalu kalau guna kunyit hidup mesti akan tambah jugak hujung hujung kunyit serbuk . pastu rasa. 

DONE ! 

selamat mencuba gais ! kalau sedap Alhamdulillah . Kalau tak sedap ampunnn !


kbhoi ! 


No comments:

Post a Comment